Humektanty do włosów, czyli opdowiednie nawilżenie dla pięknej fryzury
Wiążą wodę we włosach i sprawiają, iż te stają się bardziej elastyczne i witalne. Mowa o humektantach, czyli substancjach będących podstawą świadomej pielęgnacji fryzury. Humektanty – co to, co warto o nich wiedzieć i jak je stosować w prawidłowej pielęgnacji włosów?
Co to są humektanty?
Na początek trochę chemii. Otóż humektanty to związki, które wiążą cząsteczki wody i nie dają im się „wydostać” na zewnątrz. Właściwościami humektantów jest higroskopijnść, rozpuszczalność w wodzie oraz bardzo dobra absorpcja wody. O humektantach można śmiało powiedzieć jako o nawilżaczach – są one powszechnie stosowane we wszelkich kosmetykach nawilżających, także tych do włosów. Humektanty idealnie chłoną wodę, posiadają zdolność łączenia się z cząsteczkami wody, świetnie ją chłoną. Zarówno w skórze jak i we włosach, substancje te idealnie zatrzymują wodę i sprawiają, iż wnika ona także do głębszych warstw skóry oraz włosów.
Humektanty a emolienty
By móc mówić o dobrze nawilżonej skórze oraz włosach, same humektanty jednak nie wystarczą. Pomimo tego, iż świetnie absorbują one wodę w głąb włosa, to jednak nie sprawią, iż ta nie odparuje. Takie okluzyjne (ochraniające) właściwości wykazują z kolei emolienty – substancje pozostawiające na włosach lub na skórze ochronny film, który zapobiega parowaniu i utracie wody z włosów lub ze skóry. Humektanty warto więc stosować zawsze wraz z emolientami – wtedy można mieć pewność, iż włosy lub skóra będą właściwie nawilżone i lekko natłuszczone na długo.
By odpowiednio zadbać o włosy, warto zachować balans w ich pielęgnacji opierając ją o założenia tzw. równowagi PEH. Trzeba bowiem zachować równowagę w ilości protein, emolientów oraz humektantów, jeśli zależy nam na w pełni pięknej i witalnej fryzurze. Substancje te wykazują różne działania, a włosy kochają różnorodność składników pielęgnacyjnych, a także potrzebują być jednocześnie odbudowane, nawilżone oraz dobrze wygładzone.
Humektanty do włosów – przykłady
Humektantów należy szukać we wszelkich kosmetykach nawilżających. Jeśli jesteś prawdziwą włosomaniaczką, warto byś miała w swojej łazience choć jedną odżywkę humektantową, szampon humektantowy lub humektantowe maski.
Co najczęściej zawierają takowe kosmetyki? Przykładami humektantów będą kwas hialuronowy, gliceryna, aloes, kwas mlekowy, sorbitol, mocznik, mleczany czy hydroksykwasy. Jeśli zależy Ci na stosowaniu naturalnych humektantów do włosów, sięgaj po wspomniany już aloes, ale także po miód oraz pantenol – ten ostatni to nic innego niż prowitamina B5.
Aloes to roślina, która od wieków jest ceniona i szeroko wykorzystywana w kosmetyce. Aloes świetnie działa zarówno na skórę jak i na włosy – nawilża je, przyczynia się do eliminacji łupieżu, a także działa stymulująco na wzrost włosów. Aloes jest naturalnym składnikiem, który często występuje w szamponach oraz w odżywkach i maskach, śmiało można także używać żelu aloesowego do pielęgnacji włosów. Najlepszym humekntantem będzie taki żel aloesowy, który aż w 99% zawiera sok z tej rośliny. Tego typu humektant polecany jest zwłaszcza do włosów suchych oraz ekstremalnie przesuszonych – jego regularne stosowanie sprawi, że odzyskają one pożądany poziom nawilżenia i blask.
Bardzo powszechnie występującym w kosmetykach humektantem jest także gliceryna. Gliceryna to bezwonna i przezroczysta substancja, która w dotyku jest dość oleista. Jeśli posiadasz np. odżywkę do włosów humektantową z gliceryną, śmiało możesz oczekiwać, iż Twoje włosy staną się gładkie, miękkie i wyraźnie nawilżone, co będzie widoczne gołym okiem. Gliceryna posiada cenne właściwości higroskopijne, delikatnie natłuszcza, a także świetnie regeneruje pasma włosów. Jest to składnik kosmetyków, który idealnie wręcz sprawdzi się w przypadku włosów łamliwych, suchych i z rozdwajającymi się końcówkami.
Skórę głowy także warto pielęgnować preparatami zawierającymi w składzie mocznik. Jest to wskazane zwłaszcza wtedy, gdy pojawiają się problemy typu łupież, świąd, pieczenie i podobne dolegliwości. Trycholodzy bardzo cenią sobie tą substancję, która wykazuje silne właściwości nawilżające oraz złuszczające. Kosmetyki z mocznikiem świetnie pielęgnują skalp. Pomagają łagodzić skórę dotkniętą atopowym zapaleniem skóry i innymi podobnymi schorzeniami. Mocznik oczyszcza także skórę, co jest wskazane w przygotowaniu skóry głowy do wykonania zabiegów regenerujących czy wzmacniających.
Prowitamina B5 to kolejny bardzo cenny humektant, który jest często wykorzystywany w produkcji silnie nawilżających kosmetyków do włosów. Prowitamina B5 to inaczej pantenol. Cząsteczki tejże prowitaminy bardzo dobrze przenikają w głąb włosów, ale i skóry oraz paznokci, można więc korzystać z jej dobrodziejstw na wiele różnych sposobów. Pantenol działa nawilżająco i przywraca włosom naturalny blask i zdrowy wygląd.
Humektanty – emolienty – proteiny
Podsumowując temat humektantów warto raz jeszcze podkreślić, iż same one nie wystarczą. Najlepszym sposobem na nawilżone włosy jest stosowanie kosmetyków humektantowych oraz emolientowych, a także uzupełnienie tychże kosmetykami proteinowymi (te ostatnie stosuj nie częściej niż 2 razy w tygodniu, by nie przeproteinować swoich włosów). Proteiny są wskazane zwłaszcza włosom wysokoporowatym, a więc puszącym się, łamliwym i suchym. Zależnie od potrzeb Twoich włosów możesz stosować proteiny roślinne lub kolagen, keratynę czy jedwab. Jeśli używasz maski lub odżywki z proteinami, pielęgnację zakończ produktem emolientowym, który zatrzyma proteiny we włosie.
Po humektanty sięgaj wtedy, gdy Twoje włosy są matowe, szorstkie, suche i wyraźnie nie chcą się układać. Co ważne i warte zapamiętania – uważaj na humektantowe kosmetyki w deszczową pogodę – ich nawilżające właściwości i deszcz mogą sprawić, iż włosy się spuszą od nadmiaru wilgoci.
Emolienty można stosować nawet codziennie. To one działają jak tarcza i chronią włosy przed utratą wody, świetnie je przy tym wygładzając. Jako emolienty można stosować wszelkie silikony do włosów, woski, naftę kosmetyczną, a także roślinne oleje i masła jak np. masło shea, olej kokosowy, agranowy lub migdałowy