Dieta na piękne i zdrowe włosy
5 sierpnia 2023
Dietetyka i zdrowie

Dieta na piękne i zdrowe włosy

Jesień to okres w którym wiele osób skarży się na problem z włosami, dotyczy to zarówno wypadania jak i suchości oraz łamliwości  łodygi włosa. Problemy z łodyga spowodowane są dużą ekspozycją włosów na promienie słoneczne. Częste korzystanie z wody chlorowanej bądź słonej bez odpowiedniego zabezpieczenia, powodują  wysuszenie włosa, a w konsekwencji do jego złamań. Jeśli nie mamy czasu na wakacjach odpowiednio zadbać  o włosy to powinniśmy tuż po odpowiednio je nawilżyć i zregenerować. Rozdwojone końcówki należy obciąć.

Nadmierne wypadanie włosów po lecie

Nadmierne wypadanie włosów może być skutkiem niedoboru witamin w diecie , jeśli faktycznie nasza dieta w okresie letnim była nieco inna  niż zawsze, a teraz mamy problem z włosami należy jak najszybciej poszukać produktów bogatych w  witaminy A, E i C, kwasy tłuszczowe omega 3, cynk i miedź. Dotyczy to osób, które zrezygnowały ze zdrowego odżywiania, ponieważ przyczyn wypadania może być wiele:

Jakie to przyczyny? 

  • stres
  • przyjmowanie niektórych leków m.in. przeciwzakrzepowe, betablokery, immunosupresyjne
  • choroby zakaźne
  • choroby skóry głowy
  • zmiany hormonalne
  • Także, jeśli odżywiamy się zdrowo, a włosy zaczynają wypadać należy zrobić odpowiednie badania krwi, wybrać  się na wizytę do trychologa. Jeśli jednak problem związany jest z witaminami warto wiedzieć jak poszczególne witaminy  wpływają  na włosy.
  • Witamina A – Jej  niedobór powoduje, że  włosy stają suche i łamliwe , zaczynają  się plątać oraz wypadają.

Trzeba pamiętać, że nadmiar witaminy A jest szkodliwy dla zdrowia, dlatego trzeba uważać  z jej suplementacja.

Witaminy i ich źródła

Źródło witaminy A to między innymi: marchew, brokuły, dynia, morele, natka pietruszki, wątróbka, seler. Witamina E Jej obecność w diecie jest bardzo ważna ponieważ chroni mieszki włosowe przed wolnymi rodnikami i poprawia krążenie krwi. Dzięki temu włosy są mocne i zdrowe.

Źródło witaminy E to olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej kukurydziany, ryby, migdały, orzechy laskowe, tłuste ryby.

Źródła: witaminy B2 to produkty mleczne, szpinak, rośliny strączkowe, ciemne pieczywo. Witamina B2 Wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu

Źródła witaminy B5: drożdże, ryby, otręby pszenne, jaja, orzechy, mięso kurczaka, pomarańcze , banany, melony. Witamina B5 Łagodzi stany zapalne skóry głowy, oraz wpływa na pigmentację włosa, jej niedobór może wiązać się z przedwczesnym siwieniem.

Witamina B6 Towarzyszy w procesach produkcji włosa, a dokładniej w podziałach komórkowych dlatego jej niedobór powoduje spowolnienie wzrostu włosa nowego i już istniejącego. Źródła witaminy B6: kiełki pszenicy, brokuły, ziemniaki, ryby, jaja, soja, nabiał, banany.

Witamina B12 Wzmacnia włosy i zapobiega wypadaniu, zdarza się, że brak witaminy B12 może powodować nadmierne przetłuszczanie włosów. Źródła witaminy B12: ryby, mięso, drób, jaja, produkty mleczne.

Źródła witaminy D: tran, borowiki, kurki, jaja, ryby. Witamina D Przyspiesza wzrost włosa i zapobiega wypadaniu.

Co jeszcze jest ważne w diecie na piękne i zdrowe włosy?

CYNK – Należy do mikroelementów których niedobór powoduje wypadanie włosów, łamliwość paznokci, jeśli przy okazji wypadania włosów mamy osłabioną odporność, uczucie zmęczenia, metaliczny posmak w ustach może to świadczyć o niskim poziomie cynku. Źródła cynku: pestki dyni, nasiona słonecznika, wątróbka cielęca, kasza gryczana, migdały, płatki owsiane, pomidory.

Miedź – Niedobór miedzi powoduje łamliwość i suchość włosa. Ma wpływ na barwę przy jej niedoborze mogą wcześnie pojawić się siwe włosy. Źródło miedzi: ciemne pieczywo, kasze, płatki owsiane, orzechy, pestki dyni, migdały, kakao, nasiona słonecznika.

Żelazo Jako składnik hemoglobiny bierze udział w transporcie tlenu do komórek organizmu, w tym również do włosa, jego niedobór powoduje, ze włosy stają się cienkie, łamliwe i zaczynają się przerzedzać Źródła żelaza: wątróbka wołowa, wieprzowa, drobiowa, natka pietruszki, kasza jaglana, gryczana, ciecierzyca, soja, ryby.